Social Commerce — Tartalom által generált vásárlás

Friendly™
6 min readNov 30, 2021

--

Nem titok, hogy a közösségi média már több mint, hogy a vállalatok tartalmi alapon kapcsolatba léphetnek ügyfeleikkel, építhetik márkájuk imidzsét, közösségi közeget alakíthatnak ki, hanem hatékony platformnak számít a termékeik értékesítéséhez is. Kutatások alapján a fogyasztók 78%-a szívesebben vásárol egy márkától, miután pozitív tapasztalatokat szerzett róla a közösségi médiában. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan változtatja meg a social commerce — magyarul közösségi kereskedelem — a vevők és az eladók kapcsolattartási módját, és hogy miként optimalizálja ezt a fogyasztói kapcsolatot a márkájával a hagyományos eladási technikákon túl.

Manapság nem új keletű téma már, hogy a közösségi média és az e-commerce konvergencia trendjei új növekedési lehetőséget kínálnak a márkák számára. Ez az új játszótér ráadásul jól integrálható a korábban folytatott tartalom-marketing stratégiába, amennyiben volt ilyen az adott márkánál. Ugyanakkor a social commerce jelenlét nemcsak egy lehetőség, hanem már fogyasztói elvárásként is megjelenik bizonyos márkák felé. A rutinos online vásárlók nagyfokú élményt várnak el a kereskedőktől és rapid módon húznak olyan márkák felé, amelyek ezt az igényt magas szinten ki is tudják szolgálni.

A külföldi tendenciák is a social media és az e-commerce egymásratalálására mutatnak rá: 2021-ben az Egyesült Államok social commerce értékesítése 35,8%-kal 36,62 milliárd dollárra emelkedtek. Ez csupán enyhe lassulás a növekedésben, hiszen a social commerce 2020-ban robbant be igazán, amikor az eladások 38,9%-kal nőttek, elsősorban az e-kereskedelem világjárvány által kiváltott fellendülésének és a közösségi média tartalomfogyasztás növekedésének hatására. Tehát működik és növekedik ez az új innovatív eladási tér.

De pontosan mi is ez a social commerce?

A közösségi média alapú kereskedés a tágabb értelemben vett e-kereskedelmi ernyő alá tartozik, és alapvetően azt a leegyszerűsített vásárlói útvonalat írja le, melynek folyamán a fogyasztó vásárlási élménye közvetlenül egy közösségi média platformon következik be. Ez magában foglalhatja a közösségi platformon megjelenő tartalomba foglalt linkekre való kattintást is, ami a kereskedő azonnali vásárlási lehetőséget kínáló termékoldalára vezet. Tehát a klasszikus e-kereskedelmben használt vásárlói útvanalaktól független (display, e-dm, SEO, SEM stb.), a klasszikus online hirdetési eszközöket nélkülöző vásárlást jelenti.

Az olyan kifejezések, mint a „vásárláshoz görgess lelfelé” vagy a „ha megvennéd, katt a linkre a bióban”, rendkívül népszerű vásárlást ösztönző felhívásokká váltak — arra késztetik a social media felhasználóit, hogy ha az adott tartalomban szereplő termék pozitív impulzust váltott ki bennük, akkor lehetőségünk legyen egy lépésben megvásárolni vagy a közösségi oldalon vagy abból kilépve, a kereskedőnek erre a termékre optimalizált vásárlói felületén.

A felhasználók által generált tartalmak jelentősége is megnőtt a marketingesek számára — a TikTok videók és a hashtag kihívások értéket jelentenek a márkáknak. Ez a nézőbarát tartalom kellően ösztönző lépésekkel kombinálva a hirdetők és a marketingszakemberek számára teljesen új területet jelent. A korábban jellemzően márkaépítésre használt tartalom-marketing megoldások előtt kitárult a kapu a termékközpontú, impulzusvásárlásra ösztönző kontentek bevetésére.

2019-ben az Instagram lehetővé tette néhány influencer számára, hogy vásárolható posztokat hozzanak létre a ‘Checkout on Instagram’ segítségével, míg a Snapchat kiválasztott top influencereinek egy „vásárlás” gombot adott. Azóta ezek a platformok állandó funkciókat kínálnak az instant vásárlás megteremtéséhez. Most éppen ott tartunk, hogy a TikTok is betette a lábát a social commerce piacra, 2020 novemberében bejelentette partnerségét a Shopify-jal, idén pedig agresszív felhasználói expanzióba kezdett az EU piacán. Jelenleg már szinte nincs olyan social media platform, amely ne nyújtana lehetőséget a direkt eladási technikáknak saját platformján belül.

Social commerce trendek

Az Insider Intelligence 2021 jelentése szerint a social commerce az e-kereskedelem növekedésének kulcsfontosságú forrása lesz, de egyre inkább egyértelművé válik, hogy ugyan a komplexebb termékeladáshoz ez egy jelentős csatorna lesz, a hagyományos webáruházak struktúráját is integrálni, formálni kell majd ehhez az innovációhoz. Ez nem jelent mást, minthogy az értékesítési felületeken a vásárlás már csak egy funkcióként jelenik meg, bár nagyon fontos funkcióként, de emellé olyan tartalom alapú szolgáltatásokat is csatolni kell, amelyek a vásárlási élményt növelik, informálnak, erősítik a vásárlói lojalitást a márka és a termékek irányába. Ez nem kis feladat!

Generációs elvárások

Az új generációs vásárlókat leginkább az impulzusvásárlás attitűdje jellemzi, valamint a komplex élményszerzés. Ugyanakkor egyes termékek — főként a mindennapi fogyasztási cikkek — esetében árérzékenységet mutatnak. Meghatározó szempontok számukra a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás. Egy hagyományos vásárlási kontextusban is fontos számukra, hogy ne csupán egy terméket kapjanak, hanem komplex élményt részesüljenek, és ebben az élménycsomagban hangsúlyos szerepet kell kapnia a cég által vallott értékeknek, amelyek ideális esetben összecsengenek a generáció értékrendjével. Ezek az új fogyasztói igények ugyan a fiatal korosztály felől érkeznek, de rövid időn belül átterjednek majd az idősebb korosztályok irányába is, ezért hamarosan korosztályfüggetlen elvárásokká válnak majd, és befolyásolják az e-commerce tevékenységek jövőjét.

Social Commerce platformok

Íme néhány a legnépszerűbb közösségi média platformok közül, amelyek segítenek a márkáknak a social commerce kiaknázásában egyedi funkciókkal, integrációs lehetőségekkel.

Facebook

A Facebookot a hatalmas elérése repítette a lista élére. Ez a legfőbb értéke, és emiatt szinte az összes jelentős márka képviselteti magát a felületen. Jelenleg a Facebook a legnépszerűbb social commerce platform a világon: a felhasználók 81%-a nyitott a platformon belüli vásárlásra, sőt, 37%-uk már vásárolt is így.

2020-ban a Facebook elindította a ‘Facebook Shops’ szolgáltatást, hogy online eladásokkal segítsen kompenzálni a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) a világjárvány közepette a klasszikus csatornáikból kieső bevételt. Ez egy mobilplatform, ahol a vállalkozások ingyenesen hozhatnak létre online áruházakat. Ez olyan népszerűségre tett szert, hogy ma már a legjelentősebb márkáknak is van áruházuk a ‘Facebook Shops’-ban.

Instagram

Ahogy már írtuk, 2019-ben az Instagram elindította az ‘Instagram Checkout’ szolgáltatást, amely leegyszerűsíti azt a módot, ahogyan a márkák lehetővé teszik a vásárlást közvetlenül a platformon. 2020-ban az Instagram egy lépéssel továbbvitte vásárolható tartalmait azáltal, hogy elhelyezte a shopping fül ikonját a kezdőképernyő alján. Ez lehetővé teszi, hogy az Instagram felhasználók az ikonra kattintva azonnal megtekinthessék és megvásárolhassák a követett márkák, influencerek vagy hírességek által hirdetett termékeket. Az Instagram szinte havonta jön ki valamilyen social commerce optimalizációval vagy teljesen új funkcióval, amivel segíti a tartalomhoz kapcsolódó instant és magas élményű vásárlást.

Pinterest

A Pinteresten a userek által keresett legnépszerűbb kategóriák némelyike a belsőépítészethez, divathoz, valamint az egészséghez és fitneszhez kapcsolódik — így a vásárlás és a márkaismertség kontextusbeli relevanciája ideális a platformon a social commerce funkciók számára. Noha a Pinterest lényegesen kisebb eléréssel rendelkezik, mint a Facebook, továbbra is kulcsfontosságú vásárlási csatornaként tartható számon bizonyos piacokon, mivel alapelve a vásárláshoz szükséges inspirációra összpontosít. A platform a hazai piacon is egyre népszerűbb, a márkák is egyre inkább kezdik felfedezni bizonyos fogyasztói szegmensek eléréséhez legyen az márkaépítés, vagy direkt eladás.

TikTok

Annak ellenére, hogy a TikTok új szereplőként pattant be a social commerce-be, kínai vállalatként szerzett öröksége már most verseny elé állítja a többi platformot, mivel megvan az az előnye, hogy megérti, mi működik és mi nem más piacokon. A TikTok algoritmikus nézettségaggregáló képessége és az elkötelezett, tech-geek felhasználói bázisa gyors növekedést eredményezhet a vásárlói tranzakciók számában. A különböző márkákkal történő együttműködések kiépítésével, pedig félelmetes e-kereskedelmi partnerré teszi a fogyasztói igények kielégítésében.

Twitter

A közösségi kereskedelem terén valószínűleg a legkevésbé népszerű platform — különösen miután 2017-ben elvetette a vásárlás gomb funkcióját. A Twitter azonban lehetőséget kínál a marketingeseknek és a márkáknak, hogy bekapcsolódjanak a social listeningbe, ami később segítheti a közösségi kereskedelmi stratégiájukat. A hazai piacon a platform továbbra is alacsony elérésű, ezért jelentősége sem számottevő a márkák kommunikációjában és e-commerce tevékenységében.


Bósza Zsolt
CEO

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.