„Muti a könyvespolcod!” — rendhagyó könyvajánló az önkéntes karanténból

Friendly™
4 min readApr 21, 2020

A közhelyek nem mindig igazak. Én például sohasem gondoltam, hogy a „mutasd a könyvespolcod, és megmondom, ki vagy” — tételnek lenne bármilyen igazsága. Van olyan rendkívül olvasott és világlátott barátom, akinek megközelítőleg hat könyv van a polcán…

Papírra nyomtatott műveket kapunk anyánktól, apánktól, szerelmeinktől, osztályfőnökünktől bizonyítvány osztáskor. Van, amit beviszünk az antikváriumba, van, amit kölcsönadunk, és van amit 20 éves osztálytalálkozón kapunk vissza. Minden könyv szöveg, és minden szöveg inspirál. Egy élelmes szövegíró korán rájön erre. A mosógépünk használati utasításában is van megbecsülendő textus! 😀

Annál jobb, minél több textust öntünk az agyunkba, ebből lesz az a bizonyos gigantikus leves, ami évekig fő, rotyog, és mikor ideje van, ebből kanalazzuk ki a saját, odavágó irományainkat. Néha, persze jól leforrázzuk magunkat, főnökünket és kollégáinkat, de a konyhai balesetek ebben a szakmában nem hogy előfordulnak, de egyenesen kívánatosak! 🧪🔥

Az én könyvespolcomon ott van például a Szent Biblia, pedig még csak nem is vagyok megkeresztelve. És akkor bele is kezdek a rendhagyó könyvajánlóba, mert nincs itt másról szó, minthogy egy szövegíró tetszőlegesen leemel fél tucat könyvet, és röviden ír róla valamit, ami eszébe jut — lévén nincs könyvtár, nincs könyvesboltba járás, zárva vannak az antikváriumok, abból főzünk, amink otthon van.

I. Szent Biblia 🙏

Idézném a híres történetet Pilinszkyről, aki a lágerből vonaton hazarobogva minden könyvet kidobott. Csupán a Bibliát nem. Az egyetlen könyvet, ami nem vesztette el érvényét a háború poklában.

fotó: Shutterstock

Az én Bibliám egy nyomdahibás Biblia. Fordítva van bekötve: a Jelenések Könyvével kezdődik. Az én Bibliám tehát ott indul, ahol a többi véget ér: „…a mi Urunk Jézus Krisztusnak kegyelme legyen mindnyájan ti veletek. Ámen.”

II. Aranycsapat ⚽️

1982-es interjúkötet, az utcámban lomtalanítás volt, akkor találtam a földön heverve. 1954. Bern, Magyarország — NSZK (2–3) a „magyarfociban” azóta is minden erről szól. Fájdalmas visszatekintés egy elveszített döntőre, amelyben a németek Adi Dassler innovatív stopplis cipőjének köszönhetően a pokolra küldték a világ legjobb csapatát.

fotó: 11Freunde

III. Syd Field: Forgatókönyv — A forgatókönyvírás alapjai 🖋

Fantasztikus olvasmány mindenkinek, aki akár 30 másodpercben, akár másfél órás történetben gondolkozik. Ebből a könyvből tudtam meg, hogy, ha egy dialógus nem építi, színezi a karaktert, akkor azt gyorsan ki kell húzni.

fotó: Shutterstock

Ó, hogy én mennyi diszfunkcionális szöveget írtam le már, és még mennyit le fogok! Olvass bele: A forgatókönyvírás alapjai

IV. Jáchym Topol: Angyal 😇

Ez a cseh regény egyetemi éveim óta kísér engem albérletről albérletre. Főszereplői egy szerelmes pár, akik saját vérük belekeverésével kivételesen jó heroint főznek, hamarosan az egész kerület rájuk jár.

fotó: Shutterstock

Nem emlékszem, mi lesz velük, de ajánlom, jó kis könyv. Kérésre küldöm postán! Kritika: Kultikus vesztesek (Jáchym Topol: Angyal)

V. Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra 🌍

Lenyűgöző, olvasmányos szociológiai könyv az előttünk álló kihívásokról. A pandémiáról épp nincs szó benne, azt végül is gyakorlatban tanuljuk meg (ez a 22. lecke). De lesznek még itt gubancok, ha ez az egész véget is ér — derül ki az izraeli társadalomtudós művéből.

fotó: Shutterstock

VI. Géza Gárdonyi: Eclipse of the Crescent Moon 🌙

Az Egri Csillagok angolul — olyan frenetikus mondatok vannak benne, mint például: “I am that Yumurdjak who was once entrusted to you for hanging. You set me free at the cost of my amulet.” Elhatároztam, hogy más híres magyar szövegeket is olvasok angolul, úgy érzem, az anyanyelvünk új rétegeit segít így megérteni, ráadásul picit jobban látjuk, hogy tekintenek ránk más nemzetek tagjai.

Részlet az 1968-as Egri Csillagok című filmből. Rendezte: Várkonyi Zoltán

Most, hogy visszaolvastam a kis listámat, igazolva látom feltételezésemet: a könyvespolcunk tényleg semmit nem mond el rólunk. Amit viszont a világ összes könyvespolca harsányan hirdet, az nem más, mint, hogy olvasni a világ legjobb mulatsága.

Na jó, a második legjobb.
Nem, a legjobb, de tényleg!


Tóth Adorján
senior copywriter

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.