Most a blokk a lényeg, fogd fel!

Friendly™
5 min readJul 1, 2021

--

Case study a Red Bull Magyarország nyári “driving” kampányához

Mihez kezd a reklámos, ha olyan megbízáson dolgozik, amiben egy ék egyszerű mechanizmust kell sulykolni, mindezt lehetőleg “out of the box” módon? Veszel egy terméket, megtartod a blokkot, majd a rajta lévő AP kódot bepötyögöd egy weboldalon. Ugye ismerős? Na, de hogyan lehet ezt izgalmasan elmondani?

👉 A Red Bull Magyarország 2021-es nyári kampányának megvalósításával bízott meg minket — a márka marketing csapata ismerte a munkáinkat — , és elsősorban a tartalom alapú megoldásaink miatt esett ránk a választása.

Na, de miért is volt ez különleges a számunkra?

Ugyan minden kampány kihívás, de vannak azok, amelyekben a jól bejáratott, minden fogyasztó által ismert mechanizmust — vásárolj, tartsd meg a blokkot és nyerj… — kell a fókuszba helyezni. Hol van itt akkor a csavar, mi ebben annyira nehéz?

Hát pont az egyszerűsége! Egy már-már unalmas dologról kell úgy mesélni, hogy az izgalmas legyen. Beszéljünk akkor a lényegről… — gyorsan erre jutottunk az ötletelések során.

Mi történik a kampányban és milyen insightra építünk?

Minden vásárló, aki MOL benzinkúton vesz 2 db Red Bullt, ha megtartja a blokkot, és a rajta szereplő AP kódot feltölti a külön erre a célra létrehozott weboldalon, egy nyereményjátékban vesz részt.

Adott tehát a termék, a benzinkút és a blokk. Némi brainstormingolás után arra jutottunk, hogy a leginkább elhanyagolt, a soha figyelembe se vett, a mindig a háttérbe kerülő “hozzávalót” állítjuk a reflektorfénybe, ami ugye gyakran a kukában landol. Pedig ebben a kampányban nélküle nem lehet elhozni a nyereményeket. Így lett a főszereplő a blokk!👇

Keyvisal
Keyvisual

De itt még nem ért véget a történet… Hogy lehet valami úgy sztár, hogy nem is róla szól a film? 🤔

Mi van, ha a kampányhoz forgatott online reklámfilm sztorija úgy van felépítve, hogy csak a legvégén derül ki a lényeg, és addig szinte az orránál fogva vezetjük a nézőt? Mindezt persze úgy, hogy senki sem lesz elégedetlen, mert mindezt játékfilmesen tesszük.

Betér egy fura arc a benzinkútra, nem tudjuk, ki ő. Talpig feketében, az arcát sem látjuk. Határozott lépésekkel közelít a shop irányába. Vajon mire készül? Ráadásul van egy másik pasi is, kicsit talán idegesítő, húzza az időt. Red Bull és hot dog. Csupán ennyire van szükségük. Vagy nem is csak nekik. De a lényegre nem figyelnek. Puff neki. Mert a blokk a pulton marad és szegény Shaolin Sanyi így nem tud játszani.

Nem bonyolult a történet, de amint megszólal Szabó Simon, nem lehet kibírni nevetés nélkül. Megjegyzed, beleég az agyadba azonnal a történet és a kampány üzenete is, miszerint ne felejtsd ott a blokkot, mert most azzal fogsz tudni nyerni.

Kampányfilm

És milyen kampányeszközökkel hoztuk létre az egészet?

A promóciós kampány gerincét persze ez a film alkotja. A forgatás olyan jó hangulatban telt, hogy arról kicsit lejjebb inkább külön szót ejtünk. Volt egy olyan gondolatunk is, hogy ne tudjuk le ennyivel az egészet, és ne elégedjünk meg a szokásos hirdetésekkel és social contenttel (pl. posztok a megnyerhető ajándékokról), szerettük volna a film sztoriját apró cseppekben tovább vinni a közösségi tartalmakban is. Ezért azokhoz külön forgattunk néhány másodperces kampánytámogató videókat.

Hasonlóan gondolkodtunk a rádiószpotról is: hiszen a blokk a lényeg, no meg az a fránya feledékenység — szóval abban is próbáltuk ezt a finom humort megjeleníteni.

Radio Spot ‘20

Sőt, a landing oldalon is humoros kedvesség fogadja a játékban résztvevőket.

És, hogy mit bírtunk nagyon ebben a kampányban?

Igazából az elejétől fogva imádtunk ezen dolgozni, aztán az egészet csak megfejelte a helyszíni és a stúdiós forgatás. Oltári jó érzés volt látni, ahogyan az előre megírt szövegek életre kelnek, ahogy Simon és Sanyi improvizál, és ahogyan azonnal magukra és egymásra is találtak a rájuk írt szerepekben.

Az egyik külső jelenet felvétele
Simon bekukkantott a Taurusba is

A benzinkutas forgatás napja pont az egyik legmelegebb nyári napra esett. Míg a reklámfilm sztárja a blokk, úgy ennek a napnak a főszereplője az egyre feljebb kúszó hőmérséklet lett, amivel már nemcsak mi, de a sminkesek is nehezen küzdöttek meg. Viszont szerencsére Sanyi irtó aranyos bébicápa grafikájú kézi ventilátora kisegítette a stáb tagjait.

Sanyi és a kézi ventilátora

De a cukiságfaktort itt még nem aknáztuk ki: egy apukájával a benzinkútra érkező 10 éves forma kissrác úgy megörült sztárjainknak, hogy rögtön autogramot kért tőlük — látnotok kellett volna, mennyire örült ennek a véletlen találkozásnak!

Reméljük, nekünk is lesznek még hasonló Red Bullos élményeink a jövőben! Addig is itt a werkfilm, hogy ti is átéljétek kicsit a hangulatot. És ne felejtsétek el a blokkot ha benzinkúton jártok a következő hetekben! 😉

Werkfilm

Stáblista:

Megbízó: Red Bull Hungária Kft.
Marketing Specialist: Takács Péter
Media Network Manager: Erdős Dóra
Key Account Specialist: Honfi Erik
Social Media Specialist: Hantos Márta

Ügynökségvezető: Bósza Zsolt
Kreatív igazgató és Art Director: Jenei József Tamás
Senior Copywriter: Majercsik Johanna
Account Manager: Ligeti Dóri
Graphic Designer: Berecz Anna

Rendező: Jenei József Tamás
Operatőr: Fekete Gergő
Gyártásvezető: Solti László
Fővilágosító: Schäffer Gábor
Fókusz puller: Jecs Viktor
Smink: Craciun Eszter
Haj: Frank Éva
Werkvideó: Honti Gergő
Kampányfotó: Jenei József Tamás

Vágó: Fekete Gergő, Bazsó Zsombor
Colorist: Fekete Gergő, Bazsó Zsombor
VFX: Berecz Anna


Majercsik Jojó
senior copywriter

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.