Minimalizmus a hatékony munkavégzésért

Friendly™
5 min readJul 7, 2020

--

Hogy néz ki a minimalizmusra való törekvés a munkavégzésben? Egyszerű: törekedj a minimum elvárásoknak megfelelni, és dolgozz annyit, amennyit feltétlen muszáj! Na jó: természetesen nem. 😊

Az én fejem folyamatosan cikázó gondolatokkal van tele. Ezeknek igen jelentékeny hányada nem nevezhető zseniálisnak, sőt még konstruktívnak sem, de arra minden esetre jók, hogy ügyesen eltereljék a figyelmemet arról, amit éppen csinálnom kellene.

Ezért nálam esszenciális minden zavaró körülményt kiiktatni ahhoz, hogy fókuszált és hatékony tudjak lenni abban, amiben épp benne vagyok.

Ezzel egyébként — ha nem is ilyen mértékben — de valószínűleg nem vagyok egyedül, és mindenkinek megvan a maga tuti receptje, hogy hogyan terelje a gondolatait a megfelelő mederbe, hogy eredményes és produktív tudjon maradni. Nem mellesleg tanulmányok bizonyítják, hogy a multitasking — Facebook feed tekergetése munka közben, két retroshock videó és egy autóteszt között — az agyat nagy mértékben leterheli, és mérhető IQ csökkenést okoz a koncentrált állapothoz képest.

Nekem ebben a dologban is a minimalizmus és a vele járó tudatosság segített elmozdulni egy célravezetőbb irányba. Én is más emberektől tanultam, ezért most leírnám, nekem mi vált be, hátha én is tudok inspirálni másokat. 👇

I. Minden egy tiszta asztallal kezdődik

Na jó: tulajdonképpen egy megfelelő reggeli rutinnal kezdődik, aminek tartalmaznia kell egyfajta szeánszot, hogy ráhangolódj a napra, és az agyad tudja, mikor kell elkezdenie dolgozni. 🥪☕️

Visszatérve az asztalhoz: legyen letisztult és funkcionális, legyen rajta mindennek kijelölt helye! Ha telepakoljuk személyes tárgyakkal, hangulatos és módfelett önkifejező lesz, de előbb-utóbb valamelyikkel elkezdünk játszani, és kabumm, kiestünk a flow-ból. Az is fontos, hogy ha leülünk, kerüljünk egyből munkakész állapotba. 🧠 Ez a munkakörnyezetünk mentális hatásáról is szól, másrészt arról, hogy fizikálisan ne kelljen tájrendezést csinálni ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni dolgozni.

A tiszta asztal (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

Mivel art directori feladatokat látok el, a számítógép az elsődleges területe a munkavégzésemnek, ezért nem elég a fizikai asztalomon rendet tartani, a számítógépemnek is legalább ennyire letisztultnak kell lennie, hisz itt még könnyebben veszhetek el.

II. Mindennek a funkcionalitást kell szolgálnia

Nincsenek ikonok az asztalomon, hiszen ahhoz, hogy ott rá tudjak kattintani egyre, már megnyitott ablakot kéne bezárnom. A tálcámon sincs más kirakva, csak a fájlböngésző és a Chrome ikonja.

A tálcán: a fájlböngésző és a Chrome (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

Apropó: Chrome. A pokolba vezető út jó szándékkal kikövezett szupersztrádája. 🙏 Az internet maga a figyelemelvonás melegágya, amiben nem kis szerepe van a tudatosan felugró reklámoknak és a jól célzott cikkeknek. Ezért amikor megnyílik a böngésző, nincs kezdőlap beállítva, felesleges kedvencek, korábban nézett oldalak. Semmi, amire kattintva eltűnne 1–2 felidézhetetlen óra az életemből. A kedvencek sáv is csak olyan oldalakat tartalmaz, amik napi szinten kellenek a munkához.

Nein kezdőlap! (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

Mivel a cégben a Google üzleti szolgáltatásait használjuk, külön bejelentkezésem van a céges dolgokra, és külön a privátra, így eleve elkülönül a munka a saját dolgaimtól.

Biztos, ami biztos, egy BlockSite nevű kis hasznos bővítmény is fut a böngészőn, ami egy elkeseredett, sütivel szemező mopsz fotójával közli, hogy ez egy ügyes próbálkozás, hogy ha valamilyen social media oldalra tévedne a pointerem. 😝😃

Ha egy ismerősömnek akarok üzenni, az asztali böngészőben is a Messengert használom, hogy még véletlen se lépjek be a Facebook teljes felületére, mert az olyan, mint a „csak egy sör”.

III. Rend a számítógépen

A mappastruktúra rendben tartására és a fájlnevekre nem térnék ki. Nem csak azért, mert magától értetődik, hanem mert pocsék tudok lenni benne, ezért nem szeretnék vizet prédikálni, de igyekszem ebben is fejlődni. Itt fontos, hogy az adott rendszeres projektek elérhetőségei ki vannak rakva a kedvencekbe, hogy nem menjen az idő a mappában bolyongással.

Rend kint és rend bent (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

IV. Az okostelefon

Az elkalandozás másik démona. Engem már a magánéletben is elkezdett zavarni az addiktív, ezáltal negatív hatása ennek az eszköznek, ezért igyekeztem minimalizálni a funkcióit, villanásait, rezgéseit, pityegéseit. Magán a telefonon a hívásokat leszámítva, a többi program számára ki vannak kapcsolva az értesítések. Egy hibrid okosórát használok, ami képes rezgéssel és a mutatók mozgásával jelezni az értesítéseket.

Az okosórám jelzése, hogy jött egy értesítés (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

Ez úgy van beállítva, hogy személyekre szűrve kapok értesítést a Messenger üzenetekről, és még néhány esszenciális dologról a hívások mellett. Semmi felugró dolog, widget, vagy bármi, ami a képernyő felnyitása után beleolvasztaná az agyamat a semmittevés végtelen fekete lyukába. A telefonomon továbbá egy egyedi minimal launchert használok (ez az alap keretprogram, amit látsz, amikor visszalépsz a főképernyőre).

„Minimal launcher” (Fotó: Milics Róbert / Friendly™)

Itt a legfontosabb napi szinten használt programok ikonjai vannak csak kirakva: híváskezelő, Messenger, kamera, számológép, naptár, jegyzetek, otthoni világításvezérlés, navigáció, Spotify. Ezeken kívül csak az óra és egy hőmérsékletkijelzés jelenik meg, a legtöbbször háttérkép sincs és fekete fehérben fut az egész, hogy egy kicsit se legyen „eye catchy”.

Így inkább marad hasznos eszköz a telefon, mintsem szórakoztató, a figyelmet lekötő kütyü. Amire nincsenek telepítve social media appok, egyedül a Messenger, mivel szinte minden ismerősömmel itt kommunikálok már. De ebből is, az elsődlegesen gyenge telefonokra és indiai piacra szánt „lite” verzió, amiben nincs reklám, story, és egyéb felesleges dolgok, amik csak elkalandozásra csábítanának.

V. A háttérzaj

Számomra a zene kétféleképpen tud hatni: vagy baromira belassít, és zavar, mert elkezdek odafigyelni, vagy kizárja a külső zajok mellett a kósza gondolatokat is, és segít koncentrálni. Ez persze feladat- és zenefüggő is. Ha zene, akkor inkább Spotify, a Youtube ajánló algoritmusai szintén kellően el tudnak csábítani a subscribe-köves úton Csodaországba. Amikor retusálok, vagy valamilyen kissé gépies munkát végzek, nagyon jól tud pörgetni valamilyen hangos zene, ami garantáltan elnyomja a környezeti zajokat, és egyben kellően idegesíti a kollégáimat. 😆

Full hangerőn

Egyébként azt figyeltem meg, ahogy a reggeli rutin is képes az agyat irányba állítani, úgy egy adott zeneszám is ugyanilyen hatással tud lenni. Nekem is megvan ez a bűvös track, ha nagyon nehezen indulok neki valaminek.

A bűvös track

De nem mindig zenével igyekszem koncentrált maradni. Van, amikor Youtube-on egy már milliószor halott filmkritika, vagy épp az Archer egy agyonnézett, -hallgatott epizódja teremti meg a kényelmes közeget.

Végezetül, nem minden nap ugyanolyan produktív. Felelős lehet a hangulat, az energiaszintem, vagy épp a feladat nem fekszik annyira, de ezek a minimalista törekvések akkor is segítenek kihozni az adott napból a legtöbbet. Ez a fajta digitális minimalizmus nem csak a munkában hasznos, hanem az életünk minden más „digitális zajjal” átitatott területén is, legyen az hobbi, tanulás, vagy a barátokkal, családdal töltött idő.


Milics Róbert
art director

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.