Esettanulmány — Így készült a Profession Services legfrissebb B2B kampánya

Friendly™
4 min readNov 20, 2020

--

A Profession.hu piacvezető állásportállal többéves munkakapcsolat köt össze minket. A cég nemrég meghívásos tendert írt ki a Profession Services üzletág számára. A választás végül ügynökségünk egyik koncepciójára esett; a továbbiakban bemutatjuk, hogyan épült fel a tervezési- és megvalósítási folyamat.

Olyan online és offline elemeket is tartalmazó, célzott B2B kampány megalkotása volt a feladatunk, amely jobban megismerteti az adatbázisban szereplő ügyfelekkel a Profession toborzási üzletágát, a Profession Services-t. Fókuszban a fejvadász szolgáltatás USP-i, szem előtt tartva, hogy a kommunikáció élesen elváljon a versenytársaktól. Cél a márkaismertség növelése és a lead gyűjtés. A koncepcióalkotás lépései a következők voltak:

Először felmértük a versenytársakat

Az eredmény, hogy a B2B kommunikációjukba nem látunk bele, hacsak nem nyertek valamilyen díjat, nem publikálták szakmai oldalakon vagy nem született róluk cikk. Jelentősebb kampányokkal kutatásunk során nem találkoztunk.

Felállítottuk a célcsoportot

Olyan HR vezetők, senior szakemberek, vállalati döntéshozók, akik már korábban igénybe vették a Profession üzleti szolgáltatásait, de még nem dolgoztak együtt a Services-zel.

Kidolgoztuk a kampány kreatív irányait

Az összes koncepciónál az online és offline megoldások ötvözésére törekedtünk. Belépőként egy olyan izgalmas direkt marketing eszközben gondolkodtunk, ami kiválóan demonstrálja a szolgáltatás előnyeit, ezen felül pedig megjegyezhető, markáns élményt nyújt és nem a kukában végzi. Bónuszként beépítettünk egy, a szolgáltatásokra vonatkozó 30%-os kedvezménykupont is, amihez a kampány landing oldalán tudnak hozzájutni. A választott irány a „Türelemjáték” munkacímre keresztelt kirakó lett, amiről Varga Balázs a Profession marketingvezetője így vélekedett:

Moodboard (Forrás: Friendly™)

Azért választottuk ezt az ötletet, mert ezzel egyszerűen, de mégis szórakoztató módon tudtuk átadni a Profession Services üzletágunk előnyeit az ajándék segítségével. Ez a puzzle könnyen dekódolható formailag és jó időtöltés is egyben.

És akkor bővebben a kirakóról:

Insight: megtalálni a megfelelő munkavállalót időigényes, sok esetben egyenesen sziszifuszi munka, hisz az ideális jelöltnek számos elvárásnak kell megfelelnie.

A koncepció: a Profession Services segítségével mindez sokkal egyszerűbbé válik. A szolgáltatás segítő, támogató funkcióját egy puzzle-ön keresztül érzékeltetjük, amelyben minden elem sorszámozott, a számokat pedig egy levonó takarja. Az ajándékozott dönthet, hogy maga birkózik meg a feladattal, vagy pedig lerövidíti a kirakásra szánt időt.

Ehhez a „megoldókulcsot” egy kisfilmben helyeztük el, amely egyben ismerteti a Services szolgáltatás előnyeit is. A videó megtekintéséhez a felhasználónak csak a landing oldal megfelelő részéhez kell görgetnie.

A puzzle vizuálja: több olyan kreatív vonalat vittünk, amiben emberek sokasága jelenik meg, bemutatva, hogy mekkora tömegből kell megtalálni a megfelelő jelöltet.

Emberek sokasága (Forrás: Friendly™)

Volt a keresést absztrakt, szimbolikus képeken szemléltető irány is.

A keresés allegóriája (Forrás: Friendly™)

És volt a „puzzle a puzzle-ben” elv is, amiben arra utaltunk, hogy a megfelelő jelölt megtalálásához sok kis részlet egységére van szükség.

Puzzle a puzzle-ben (Forrás: Friendly™)

A választott kreatív végül ez lett:

Emberek sokasága (Forrás: Friendly™)

A csomagolás: a kirakóst egy nagyobb üvegbe öntöttük, mert az volt a cél, hogy később is használható legyen. A rajta lévő körcímke a kampány kísérőleveleként szolgált, ami a koncepció mellett ismertette, hogyan tudnak a puzzle kirakásához segítséget kapni, illetve hogyan tudják aktiválni a 30%-os kedvezményt.

Kísérőlevél az üvegen (Forrás: Friendly™)

Végül az egészet — egy képkerettel és egy puzzle-ragasztóval együtt — brandingelt papírzacskóban indítottuk útjára.

A microsite: a kampány online lába, ahol a Profession Services USP-i, a regisztrációs form és a puzzle kirakásához szükséges bemutatóvideó kapott helyet:

Helyzetjelentés: csomagjaink célba értek. Várjuk az eredményeket :)


Kora Szilvia
senior art director

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.