Case study: Így építettük fel az Ytong legújabb kampányát

Friendly™
3 min readJan 8, 2021

2020 eleje óta dolgozunk együtt ügyfelünkkel, a pórusbeton falazóelemeket gyártó Ytonggal. A márka tavaly őszi kampányában a házépítés előtt álló magánszemélyek megszólítása volt a cél. Lássuk, hogyan állt össze az outdoor és online elemeket egyaránt ötvöző kampány.

Fő feladatunk az volt, hogy jobban megismertessük az Ytongot az építkezést tervező leendő ügyfelekkel. Ugyan a márka USP-it helyeztük a kampány fókuszába, mindazonáltal úgy alakítottuk a kreatív irányt és az arra épülő kommunikációs eszközöket, hogy azzal nagymértékben hozzájáruljunk a márkaismertség növeléséhez is.

Forrás: Ytong

Amit a célközönségről tudni kell

A házépítés a legtöbbek számára messze nem a napi rutin része, ráadásul ha már belevágnak, több évtizedre terveznek, így a munkálatok megkezdését komoly elhatározás és átgondolt kalkulációk előzik meg. Az építkezés előtt álló magánemberek nem éppen impulzusvásárlók, ezért máshogy is kell megszólítani őket. Mindemellett mivel sok esetben saját házuk építésekor foglalkoznak először a kérdéssel, nem rendelkeznek márkaismerettel, nem igazodnak el a különböző piaci szereplők között.

Alapozás: az elégedett vásárlónál nincs megbízhatóbb forrás

Ennek megfelelően alakítottuk ki a kampány kreatív koncepcióját is. Több évtizedes elköteleződés esetén — mint amilyen a megfelelő építkezési anyag kiválasztása — nem kérdés, hogy a bizalom az egyik legfontosabb tényező. A fogyasztók általában kevés ismerettel rendelkeznek az építőipar szakmai kérdéseit illetően, és még mindig tartja magát a piros tégla erős tradíciója, valamint a hagyományostól eltérő termékektől való félelem. A házépítőket erősen befolyásolja döntésük során, hogy miből építkeztek a közvetlen környezetükben. Ezért a célközönség megszólításakor különösen ügyelni kell rá, hogy megfelelő kapaszkodókat nyújtsunk. Így esett a választásunk olyan testimonial tartalmak kidolgozására, melyekben a márkával már tapasztalattal rendelkező, munkájukban elismert, profizmust közvetítő szakemberek fogalmazzák meg, miért az Ytongot választották. A kampány során Becsei Áron órakészítővel és Mészáros Gáborral, a chocoMe manufaktúra alapítójával dolgoztunk együtt. Mindketten a legmagasabb színvonalat képviselik a szakmájukban. Ennek a maximalista attitűdnek köszönhetően tökéletesen közvetítették a koncepciónk alapelvét: fontos döntések során nem érdemes kompromisszumot kötni.

Becsei Áron (Fotó: Jenei József Tamás / Friendly™)
Mészáros Gábor (Fotó: Jenei József Tamás / Friendly™)

A kreatív koncepció építőelemei: kampányeszközök

A kampány megvalósításának gerincét a kettejükkel készített portréfilmek alkották. A forgatás során a stábot a műhelyükbe és otthonukba beengedő Becseiről és Mészárosról kiderült, hogy kizárólag a legkiválóbb minőségű alapanyagokkal hajlandóak dolgozni, és minden részletre odafigyelnek az összes munkafolyamat során. Ugyanezt a hozzáállást tanúsítják a magánéletükben, családi házuk építésekor is a legjobb döntést akarták meghozni, és megalkuvás nélkül választani, így találtak rá az Ytongra.

Ytong — Megalkuvás nélkül • Reklámfilm (Becsei Áron, órakészítő)
Ytong — Megalkuvás nélkül • Reklámfilm (Mészáros Gábor, chocoMe)

A két portréfilmhez szorosan kapcsolódtak szakmai sajtóban megjelent PR cikkek, a két szakembert az otthonuk előtt mutató óriásplakátok, valamint egy több lábon álló online kampány Google display, Google search, Facebook és Instagram hirdetésekkel.

Ytong — Megalkuvás nélkül • Óriásplakát (Becsei Áron, órakészítő)
Ytong — Megalkuvás nélkül • Óriásplakát (Mészáros Gábor, chocoMe)

A két szakember személyes történetéhez kiválóan illett a Facebook Instant experience formátuma, mert így egy poszton belül Becsei és Mészáros márkával kapcsolatos tapasztalatai, a portréfilmek és a termék főbb jellemzői is megjelenhettek. Mindazonáltal ez a hirdetési eszköz forgalomterelésre is ideálisnak bizonyult.

„Az előzetes elképzeléseinket az ügynökség kreatívan valósította meg úgy, hogy az ötletességet és a hitelességet egy kampányon belül ötvözte.” — mondta Kovács Rita, az Ytong Marketing managere a közös munkánkról.

Mi pedig már alig várjuk a következő Ytong kampányt!


Majercsik Jojó
senior copywriter

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.