A McDonald’s-os hamburger esete

Friendly™
4 min readAug 24, 2020

--

Avagy nem minden az a fotókon, aminek látszik.

Akárhogyan is csűrjük-csavarjuk, a reklám célja általában az eladás ösztönzése, a márka ismertté tétele. Sokszor kell manipulálni egy képet, hogy a megfelelő eredményt érjük el, és a befogadó — nevezzük vevőnek, márkafogyasztónak — magának akarja a terméket. Ergo a legjobb formájában kell megmutatni.

Kész átverés? Nem.
Inkább Átalakító Show.

Ha valaki randizik a potenciális „élete párja” jelöltjével, akkor sem a lyukas mackót és a zsírfoltos pólót prezentálja először. (Azt majd az igyekvő szakasz után. 🙀😃)

Forrás: Giphy

Bontott csirke eladó

Vigyázat, szubjektív tartalom!

Behalok azokon a plakátokon, amik vágódeszkán gondosan elhelyezett nyers csirkét mutatnak be. Vagy amikor egy palack ásványvíz csúnyán körbevágva hirdeti, hogy vegyél már belőle egy zsugorral. 😭

A híres nyers csirke (Forrás: Google)

Persze, ezeknek a plakátoknak lehet, hogy nem a márkaépítés a célja, attól még biztos van más megoldás… 🤔🤭 Tádááááám:

Étel és ital styling

A teljesség igénye nélkül, a már általam is próbált trükköket gyűjtöttem össze, hogy a portéka gusztán mutasson a képeken.

I. „Főzd le újra!”

Töltött paprika fotózás: műanyag tányérban megérkezett a termék. Látványra nem képviselt prémium minőséget. Újra elkészítettük, a gombócokat keményebbre gyúrtuk, a paprikát nem puhítottuk sokáig, a tálalásnál pedig, hogy a paradicsomszósz a paprika tetején maradjon, a püré alá láthatatlanul egy papírzsekendő darabot csempésztünk.

Töltött paprika (Forrás: Shutterstock)

II. Tejszínhab?

Vagy inkább ne! A tejszínhabot mindenki imádja, de állaga és textúrája alkalmatlan rá, hogy bármilyen magas teljesítményű égő hatására ne úgy nézzen ki 10 másodpercen belül, mintha csúnyán meggyalázták volna.

Ezért alkalmazzuk a borotvahab trükköt, jobban alakítható, tartósabb és tuti beindítja a nyálelválasztást az így fotózott issssssteni habos kakaó látványa.

Habos kakaó, tejszínhabnak álcázott borotvahabbal (Forrás: Google)

III. Sok műhó semmiért (egyszer valaki nevetni fog ezen…)

Szerintem a cím adja magát. Az olyan olvadékony dolgok, mint a hó vagy a jég, nélkülözhetetlen kellékei egy italfotózásnak. Sajnos volt már olyan élményünk, hogy a nyári kánikulában ez nem állt rendelkezésünkre és sírtunk. Nagyon. 😥😭

Az akril vagy szilikon jegek kinézetre szuperül mutatnak a képeken. Többféle formájú és textúrájúak. Mi legtöbbet a kocka, amorf és zúzott formátumokat használjuk.

Unicum Riserva műjégre töltve (Fotó: Friendly™)
Uborkás Kalinka koktél zúzott műjéggel (Fotó: Friendly™)

IV. Mire jó a sörhab?

Általában alig várjuk, hogy sörünkről eltűnjön a hab. Egy barátom mondása, hogy „Ehh*, nem turmixot kértem!” (*cenzúra). De fotó tekintetében a puha fehér réteg mutatósabb, mintha nincs.

Nemrég elsajátított trükk, ha egy keverőkanállal felveritek a habot másodpercekkel azelőtt, hogy a tökéletes fotó megszületne. Másik sörös trükk a kávékoktélok tejhabja. A barna sör tökéletesen helyettesíti, és nem kell baristának sem lenni, hogy puha cappucino feltétet kapjunk.

Unicum Szilva Corretto a titkos sörhabbal (Fotó: Friendly™)

V. „A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”

Megint az olvadás. Sajnos ez egy ilyen szakma. Mire összerakunk egy szettet, előfordul, hogy egy adott hozzávaló csak úgy… elillan. 😊😃 Ilyen a fagyi is. Ezért gyakran ételfestékkel színezett krumplipürével helyettesítjük.

Fagyi vagy nem fagyi?! (Forrás: Google)

+1. Festmény, használt lim-lomokból. Avagy, hogy került a mamusz a fejre?

Az Anna and the Barbies: Gyáva forradalmár album borítója Delacroix: A Szabadság vezeti a népet festményét jelenítette meg. Komoly kihívás egy ennyire részletgazdag alkotást reprodukálni. Döntsétek el ti, hogy sikerült:

Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (Forrás: Google)
Anna and the Barbies: Gyáva forradalmár (Forrás: Google)

+2: És mi van azokkal a Mekis hamburgerekkel?!

Zárásként itt egy kisfilm, ami bemutatja, hogy is készülnek.


Kora Szilvia
senior art director

A Friendly™ Creative Innovation Space egy erős stratégiai szemléletű kreatív ügynökség, ahol lépést tartunk a digitális tér alakulásával, változásaival. Céged, márkád és/vagy szolgáltatásod hatékony kommunikációjához minden eszközt és kompetenciát (stratégiai- és kreatív tervezés, médiatervezés, fotó- és filmprodukció, digitális eszközök- és webfejlesztés) házon belülre hoztunk. Ha többre vagy kíváncsi, vagy dolgoznál velünk, akkor jelezz nekünk itt.

--

--

Friendly™

A Friendly™ egy kreatív ügynökség, amelynek jövőképe a digitális média iránti elkötelezettségből és a feltörekvő technológiák iránti szenvedélyből születik.